Events and Programs

2023 - 2024

De website bevat veel statische informatie. Volg Twitter en LinkedIn voor actuele informatie en aankondigingen van bijeenkomsten.

Twitter: https://twitter.com/AFCEA_NL LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/afcea_nl

programma 2024

Q2 2024

3 april:

Te gast bij KIVI


                              Sneller innoveren en produceren?

Het beste materieel voor de beste prijs, dat is uiteraard wat iedereen wil. Dit om binnen het bestaande budget zoveel mogelijk gevechtskracht te genereren. Daar is recent nog de wens ‘Zo snel mogelijk’ bijgekomen.Maar spelen andere factoren niet ook een rol? En dan denken we niet in de eerste plaats aan de economische belangen van de defensie industrie, maar aan beschikbaarheid.

Want wat heb je aan het beste materieel als dat op het moment suprême niet beschikbaar is?

De Russische invasie van Oekraïne laat zien dat dreigingen snel kunnen omslaan in een daadwerkelijk conflict en laat daarmee ook het belang zien van een defensie industrie die is voorbereid om dit soort onverwachte piekbehoeftes op te vangen. Dit geldt voor de Europese defensie industrie maar zeker ook zeker ook de Nederlandse. Want áls het er op aankomt, is een zekere mate van zelfredzaamheid cruciaal.

De beschikbaarheid van vaccins tijdens de Corona crisis heeft ons geleerd dat het hemd nog altijd nader is dan de rok. Zelfs buurlanden en EU staten schermden met exportverboden voor schaarse vaccins en andere middelen. Welke lessen kunnen we daaruit voor onze defensie- en veiligheidswereld trekken. Is beschikbaarheid onder crisisomstandigheden überhaupt een factor in ons materieelkeuzeproces? En op welke wijze kunnen we ons voorbereiden op de situatie dat we ook weleens helemaal achteraan de rij terecht kunnen komen? En op welke primaire technologieën moeten we ons dan richten?

Helpt het hebben van unieke technologische kennis, een sterkere nationale defensie industrie, betere afspraken en ruilmiddelen? Hoe verhoudt zich dat met het streven naar Europese Strategische Autonomie?

Tijdens het Kooy symposium van 2024 gaan we in op deze vragen.

Voor agenda, informatie en inschrijven ga naar de website van KIVI op:

https://www.kivi.nl/afdelingen/defensie-en-veiligheid/activiteiten/activiteit/kooy-symposium-smart-defence-industry

Q2 2024

Mogelijk bezoek aan DamenNaval Ritthem

Combat Support Ship

Zr.Ms. Den Helder (HNLMS Den Helder)

Q2 2024

Mark Your Calendar for This 2024 Event

Q2 2024

Woensdag 26 juni Dagtrip naar AFCEA Bonn Fachausstellung 2024 

Geachte heer, mevrouw,


Eind juni vindt in Bonn de jaarlijkse AFCEA Fachausstellung plaats. Wij brengen dit evenement graag onder uw aandacht en willen een gezamenlijk bezoek organiseren op woensdag 26 juni. Bij dit bezoek zullen we het nuttige en het aangename combineren; er is dan ook een rondleiding en er zijn twee maaltijden inbegrepen. Het verzoek is om te reageren op deze mail en aan te geven of u wenst deel te nemen. Het verzoek is om snel te reageren.

 

De AFCEA Fachausstellung is een grote jaarlijkse conferentie, vergelijkbaar met ‘onze' NEDS (NIDV Exhibition Defence & Security). Het is volledig gewijd aan IT en Cyber in het internationale veiligheidsdomein en trekt, naast vertegenwoordigers van overheid, industrie en kennisinstellingen, een grote groep actieve militairen. De conferentie wordt dit jaar voor het eerst gehouden in het World Conference Center in Bonn. Het thema is „Zeitenwende in der nationalen Sicherheit – Resilienz durch disruptive digitale Lösungen“. Zie de volgende link voor nadere info: https://www.afcea.de/veranstaltungen/fachausstellung/fachausstellung-2023-1.html

 

Wij denken het bezoek aan Fachausstellung 2024 als volgt te kunnen invullen:

-  Vertrek per bus op 26 juni om 07.00u uit Den Haag of Voorburg;

-  Opstapmogelijkheden in De Meern (ca. 07.40u), Veenendaal (ca. 08.20u) en Duiven (ca. 09.00u);

-  Aankomst in Bonn, ca. 10.30u;

-  Rondleiding d.z.v. AFCEA Bonn;

-  Gezamenlijke lunch;

-  Vrij in beweging gedurende de middag;

-  Vertrek om ca. 17.00u;

-  Eenvoudig diner op de terugweg;

-  Ca. 22.00u terug in Den Haag of Voorburg;

-  De kosten (incl. maaltijden) bedragen € 100,= p.p. (vooraf na ontvangst factuur te voldoen).

 

NB  Het programma is weliswaar afgestemd met AFCEA Bonn, maar kan nog wijzigen. Bovendien hanteren we voor de busreis een minimum aantal deelnemers van 15. (Onder de 15 kan het programma wel doorgaan, maar zullen we gebruik maken van eigen vervoer, met carpool en vergoeding voor chauffeur. Nadere bijzonderheden volgen).

 

Graag per omgaande uw antwoord op de volgende vragen sturen naar ad.koolen@afcea.nl :

 

  1.  Wenst u deel te nemen aan ons bezoek aan Fachausstellung 2024?  -  ja / nee

Zo ja:

  1.  Met hoeveel personen?  -  aantal: …
  2.  Welke opstapplaats schikt u het meest (zie boven)?  -  opstapplaats: …
  3.  Eventuele bijzonderheden of suggesties: ...
  4. Tenaamstelling Factuur (bedrijf c.q. privé)
  5. Bent u eventueel bereid om met uw eigen auto te rijden en mensen mee te nemen ?

 

 

Met vriendelijke groet,

 

Jeroen Foekens

Secretaris AFCEA The Hague Chapter

Thema 2024


Het keerpunt in de nationale veiligheid, dat wordt bevorderd door zowel de nieuwe situatie van het veiligheidsbeleid als door ontwrichtende en digitale oplossingen, creëert nieuwe politieke en vooral operationele noodzakelijkheden. Dit opent nieuwe mogelijkheden en uitdagingen op technisch vlak – en vooral op het gebied van digitalisering. Deze benaderingen maken het, indien correct geïmplementeerd, mogelijk om de noodzakelijke veerkracht van de Bondsrepubliek Duitsland tegen verschillende bedreigingen te vergroten, de nationale soevereiniteit te versterken en op verschillende gebieden een leidende rol te spelen. Het is belangrijk om alle maatregelen af ​​te stemmen op de operationele en politieke behoeften. Dit resulteert in de volgende benaderingen voor digitalisering:

Systemen voor vroegtijdige waarschuwing: Door gebruik te maken van geavanceerde analyses en AI kunnen systemen voor vroegtijdige waarschuwing worden verbeterd om bedreigingen sneller te detecteren.
Cyberbeveiliging: Het versterken van de cyberbeveiliging, bijvoorbeeld door middel van security by design en een zero trust-benadering, is van cruciaal belang voor de verdediging tegen cyberaanvallen, die vandaag de dag een ernstige bedreiging vormen.
Crisiscommunicatie: Digitale oplossingen maken snellere en effectievere communicatie tijdens crises mogelijk, waardoor de responsiviteit toeneemt.
Gegevensbeheer: Door gegevensbescherming en verantwoord gegevensgebruik kan Duitsland de nationale gegevenssoevereiniteit versterken en tegelijkertijd op gegevens gebaseerde innovaties bevorderen.
Kunstmatige intelligentie (AI): Duitsland kan AI gebruiken om bijvoorbeeld zijn industrie, gezondheidszorg en onderwijs te transformeren, de capaciteiten van de strijdkrachten te optimaliseren en hen in staat te stellen een machtige tegenstander met succes te bestrijden, en tegelijkertijd AI-systemen te ontwikkelen met hoge ethische normen.
Kwantumtechnologieën: Als pionier op het gebied van kwantumcomputers kan Duitsland complexe wetenschappelijke problemen oplossen, geavanceerde encryptietechnologieën ontwikkelen en het situationele bewustzijn optimaliseren.
Software Defined Defense: Geavanceerde verdedigingssystemen zorgen voor een groter aanpassingsvermogen en beveiliging tegen cyberdreigingen. Maar het is ook een noodzakelijke voorwaarde om vaardigheden op een adequate en operationele manier aan te passen aan de uitdagingen.
Ruimtetechnologieën: Duitsland kan zijn aanwezigheid in de ruimtevaartsector uitbreiden en de nationale soevereiniteit op het gebied van ruimteonderzoek en -technologie versterken.
Innovatie bevorderen: Samenwerking met de particuliere industrie, interne en externe veiligheidsinstanties en onderzoek kan de ontwikkeling van nieuwe technologieën en oplossingen versnellen. Het bevorderen van innovaties en start-ups in de IT-sector, maar ook een convergentie van digitale oplossingen van gevestigde IT-bedrijven, kan Duitsland helpen technologisch leiderschap te verwerven en nieuwe zakelijke gebieden te ontsluiten.

Gecoördineerde samenwerking tussen overheid, industrie, onderzoeks- en onderwijsinstellingen is essentieel om de verschillende vakgebieden bij elkaar te brengen, kansen te identificeren en potentieel te benutten. Dit vereist aanzienlijke investeringen in onderzoek en ontwikkeling, onderwijs en interne en externe veiligheidsinfrastructuur om de nationale soevereiniteit te versterken in het tijdperk van nieuwe veiligheidsuitdagingen en ontwrichtende IT-technologieën in alle dimensies, inclusief de ruimtevaart, en tegelijkertijd de mondiale uitdagingen aan te pakken.

Q3 2024

Volgt

Q4 2024

Volgt